sobota, 10 listopada 2012

zielony majonez z jarmużem


zielony majonez gości już od końca wakacji w naszej lodówce
jest stałym dodatkiem do kanapek i obiadów
jest bardzo prosty do zrobienia z pomocą blendera:

150 ml oliwy lub mieszanki zimno tłoczonych olejów
łyżeczka dobrej musztardy
łyżeczka syropu z agawy lub innego słodu
łyżka soku z cytryny lub limonki
30-50 ml soku z ogórków, kombuchy, kapusty kiszonej lub innego kwaśnego płynu z "bakteriami"
szczypta soli
szczypta pieprzu
2-3 ząbki czosnku
jarmużu ile zabierze, czyli 3 spore garści

blendujemy składniki bez jarmużu
powinno wyjść coś na kształt tradycyjnego majonezu
dodajemy jarmuż i blendujemy razem

z tej proporcji wychodzi jeden spory słoiczek, który trzymamy w lodówce
proporcje płynów nie sa strasznie ważne, ja wlewam w zasadzie na oko
uważając by płynu było mniej niż oliwy
mieszam często oleje łącząc lniany, sezamowy, konopny i inne,
których smak wydaje mi się ciekawy.
tak samo liście mogą być pietruszki, kolendry, sałaty, mniszka, oby świeże
i oby jak najbardziej sezonowe.
można z tego robić też sos do obiadów dodając więcej soku z ogórków.

i smacznego :)


2 komentarze: