poniedziałek, 19 marca 2012

wegańskie "trufle"

przepis istniał w rodzinie odkąd pamiętam.
przerobiłam go na vegan

  • 10 łyżek mleka roślinnego (owsiane, sojowe, ryżowe czy kokosowe)
  • pół szkl. rodzynek
  • 125g czyli pół roślinnego masła ( ja miałam masło z oliwą z oliwek)
  • 3-4 kopiasne łyżki słodu ( cukru, syropu agawy, miodu itp)
  • 2 łyżeczki tahiny
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 3 szkl. płatków owsianych

do garnka wlać mleko i zacząć podgrzewać
dalej wrzucać rodzynki, masło, słodzik, tahinę, kakao
 i mieszać aby uzyskać jednolitą masę
nie gotować, ale doprowadzić do wrzenia
i wtedy wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać
odstawić z ognia, przykryć pokrywką
i poczekać10-15 min przed ulepieniem kulek 

jak słyszę:
-"mamo zrób kupki"
to niechybnie znak, że trzeba robić trufle ;)


smacznego
Mama

2 komentarze:

  1. jak miód jak dieta wegańska odrzuca miód ??

    OdpowiedzUsuń
  2. te były właśnie na syropie z agawy...ale są tacy weganie, którzy jedzą miód... ja też na razie jem miód...może kiedyś dojdę do niejedzenia miodu...

    OdpowiedzUsuń