środa, 21 marca 2012

prosta jak barszcz... Wiosenna zupa Pokrzywowa :)

ZUPA bardzo prosta i bardzo zdrowa na wiosnę,
możemy dzięki niej nie odczuć przesilenia wiosennego.
Raczej nie da się nią najeść, pijemy ją jak rosołek czy barszczyk w kubku.
Bogactwo żelaza, magnezu itp..i nie ma większego znaczenia jak dużo tej pokrzywy nazbieramy.

3 kubki wody
miska pokrzywy (zbieramy pokrzywę z łodygami, 3 poziomy liści)
2 ząbki czosnku
1 cebula lub por
1/4 łyżeczki pieprzu cayene
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 szkl. sosu sojowego Tamari lub miso-1 łyżka
opcjonalnie płatki drożdżowe
łyżka oleju lnianego
łyżka soku z cytryny
opcjonalnie kostka eko-warzywna


do wrzątku wkładamy cebulę pokrojoną lub por i ząbki czosnku
gotujemy 2 minuty
umytą pokrzywę dodajemy najwyżej na 1 min gotowania
wsypujemy pieprz i kurkumę, sos sojowy
miksujemy i dodajemy sok z cytryny i olej


nasze dzieci wypiły ze smakiem o dziwo :)
Mama





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz