przepis istniał w rodzinie odkąd pamiętam.
przerobiłam go na vegan
- 10 łyżek mleka roślinnego (owsiane, sojowe, ryżowe czy kokosowe)
- pół szkl. rodzynek
- 125g czyli pół roślinnego masła ( ja miałam masło z oliwą z oliwek)
- 3-4 kopiasne łyżki słodu ( cukru, syropu agawy, miodu itp)
- 2 łyżeczki tahiny
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 3 szkl. płatków owsianych
do garnka wlać mleko i zacząć podgrzewać
dalej wrzucać rodzynki, masło, słodzik, tahinę, kakao
i mieszać aby uzyskać jednolitą masę
nie gotować, ale doprowadzić do wrzenia
i wtedy wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać
odstawić z ognia, przykryć pokrywką
i poczekać10-15 min przed ulepieniem kulek
jak słyszę:
-"mamo zrób kupki"
to niechybnie znak, że trzeba robić trufle ;)
smacznego
Mama
jak miód jak dieta wegańska odrzuca miód ??
OdpowiedzUsuńte były właśnie na syropie z agawy...ale są tacy weganie, którzy jedzą miód... ja też na razie jem miód...może kiedyś dojdę do niejedzenia miodu...
OdpowiedzUsuń