mój przepis na bigos wegański, robię go od paru dobrych lat, sama go zmodyfikowałam z tradycyjnego bigosu...najbardziej lubimy wersję z kiełkami ciecierzycy i najłatwiej się go robi...
2-3kg kapusty kiszonej (gotuję ją najpierw w garnku ciśnieniowym około 20 min)
5-6 plasterków pomidorów suszonych na słońcu
5-6 śliwek węgierek suszonych
2 cebule i 6-8 ząbków czosnku (posiekane i podsmażone na patelni)
3/4 szklanki suchej cieciorki (namoczyć na noc i ugotować lub zrobić z niej kiełki)
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyzki oleju najlepiej winogronowego
łyżka cukru trzcinowego
tymianek, majeranek, zatar (przyprawa arabska-ale bez niej też bigos smakuje doskonale)
pieprz oczywiście, ja lubię z cayene
-po ugotowaniu kapusty wrzucam posiekane plastry pomidorów suszonych,
- i posiekane śliwki ( jak ktoś nie chce ich jeść potem w bigosie to nie siekać ich i wyłowić po ugotowaniu, bo smak wędzonego przejdzie i tak do bigosu)
-w tym czasie siekam i podsmażam cebulę i czosnek razem na patelni z odrobiną oleju i dodaję do gotującego się bigosu
-dodaję przecier i cukier i przyprawy
-i olej oczywiście i gotuję to razem jakieś pół godziny i wyłączam gaz, bo smaki i tak przejdą sobą nawzajem przez noc, na końcu dodaję kiełki ciecierzycy lub ugotowaną ciecierzycę w takiej ilości żeby nie było za dużo czy za mało, czyli według uznania, przeważnie tą ilość wrzucam odejmując pół szklanki na dekoracje do innych potraw.
następnego dnia podgotowuję jeszcze raz bigos aż nabierze ciemniejszego koloru.
dzięki pomidorom suszonym na słońcu i śliwkom bigos nabiera bardzo tradycyjnego smaku i wiele osób myliło go z tradycyjnym bigosem...
bliżej Świąt dodam foto :)
polecam serdecznie
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz