niedziela, 26 października 2014

wegański placek po węgiersku


farsz do tego zrobiłam "leczowy"
placki ziemniaczane według tego mojego poprzedniego posta
a gulasz czy leczo też prościzna:

2 średnie cukinie lub kabaczki
3 czerwone papryki
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki jarzynki
sól, pieprz cayenne do smaku 
i przyprawy:
papryka słodka, 
kolendra
chili
pieprz czarny, 
gałka muszkatołowa
ziele angielskie.
2 łyżki mąki cieciorkowej

cebulkę podsmażamay, wrzucamy cukinię
dusimy chwilkę na małym ogniu.
na sam koniec dorzucamy paprykę czerwoną i czosnek zmiażdżony ,
 jarzynkę i przyprawy, sól
dusimy jakieś 5 minut jeszcze.
rozprowadzamy mąkę cieciorkową w wodzie
i dolewamy do naczynia, by "gulasz" nieco zgęstniał.
można do tego dodać gotowanej cieciorki ( my mieliśmy bez)

placki smażymy wielkości całej patelni
każdy placek układamy na talerzu 
nakładamy porcję gulaszu
połówką przykrywamy nadzienie
i gotowe

u nas do tego była surówka z buraczków i gruszek:
2 średnie buraki
1 gruszka
oliwa
sól 
sok z cytryny

buraki surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach
gruszkę kroimy w plastry z ćwiartek 
mieszamy wszystko i smacznego






1 komentarz: