farsz do tego zrobiłam "leczowy"
placki ziemniaczane według tego mojego poprzedniego posta
a gulasz czy leczo też prościzna:
2 średnie cukinie lub kabaczki
3 czerwone papryki
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki jarzynki
sól, pieprz cayenne do smaku
i przyprawy:
papryka słodka,
kolendra
chili
pieprz czarny,
gałka muszkatołowa
ziele angielskie.
2 łyżki mąki cieciorkowej
cebulkę podsmażamay, wrzucamy cukinię
dusimy chwilkę na małym ogniu.
na sam koniec dorzucamy paprykę czerwoną i czosnek zmiażdżony ,
jarzynkę i przyprawy, sól
dusimy jakieś 5 minut jeszcze.
rozprowadzamy mąkę cieciorkową w wodzie
i dolewamy do naczynia, by "gulasz" nieco zgęstniał.
można do tego dodać gotowanej cieciorki ( my mieliśmy bez)
placki smażymy wielkości całej patelni
każdy placek układamy na talerzu
nakładamy porcję gulaszu
połówką przykrywamy nadzienie
i gotowe
u nas do tego była surówka z buraczków i gruszek:
2 średnie buraki
1 gruszka
oliwa
sól
sok z cytryny
buraki surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach
gruszkę kroimy w plastry z ćwiartek
mieszamy wszystko i smacznego
Na pewno smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń