czwartek, 28 czerwca 2012

wegańskie placki na dwa


na dwa, bo prawie wszystkie składniki szły do miski parami :)
może to coś znaczy?...

2szkl mąki razowej (1szkl. orkiszowej i  1 szkl. żytniej)
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 szkl. mleka roślinnego ( tu było ryżowe)
2 jabłka
2 banany
1/3 szkl. syropu agawowego lub jabłkowego
pół. łyżeczki sody
pół łyżki octu balsamicznego
olej do smażenia


suche składniki mieszamy czyli: mąki, sodę i dodajemy syrop i ocet 
i powoli mieszając dodajemy mleko.
placki powinny mieć konsystencję troszkę gęstszą niż naleśniki.
na koniec wkrajamy jabłka i banany. ja kroję w plasterki.
smażymy po obu stronach na oleju.


dzieci uwielbiają placki.
te wychodzą chrupiące, chyba z powodu maki kukurydzianej.
w zasadzie dodałam tu oba syropy czyli i jabłkowy i agawowy.
ale można dodać mniej, są dość słodkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz