poniedziałek, 2 lipca 2012

ciasto drożdżowe z rabarbarem i morelami, bez cukru


kolory bawią, pieszczą oko a potem podniebienie :)
niezwykle proste ciasto.

1szkl. mąki białej orkiszowej
1szkl. mąki razowej orkiszowej
1szkl. mąki razowej żytniej
3/4szkl mleka roślinnego
1/2szkl. syropu z jabłek lub agawowego
2 łyżki mąki kukurydzianej (lub zmielić kaszkę kukurydzianą)
5 łyżek oleju
5dkg drożdży
rabarbar i morele
dżem truskawkowy lub powidła

najpierw robimy rozczyn z drożdży, 4 łyżek mąki i pół szkl. mleka.
odstawiamy do wyrośnięcia.
mąki mieszamy ze sobą.
dodajemy do niej rozczyn z drożdży.
dodajemy resztę mleka i syrop i olej na końcu
wyrabiamy ciasto.
odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
po wyrośnięciu przekładamy do posmarowanej tłuszczem blaszki.
smarujemy dżemem, układamy połówki morelek i rabarbar (obrany ze skórki i pokrojony)
polewamy 2-3 łyżkami syropu dodatkowo
i do piekarnika na 180st.C na 40 min.



powyżej ułożone owoce na cieście
a poniżej upieczone owoce na cieście :)
i siup do brzuszka...
uwielbiam robić takie zdrowe słodycze.
bez wyrzutów sumienia mogę zaserwować to jako niedzielną kolację
lub śniadanie poniedziałkowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz