20-25dkg mąki pszennej lub orkiszowej(1 i 1/3 szkl)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
1/2 szkl. mleka roślinnego
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka sody
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1/2 szkl. syropu z agawy lub jabłkowego
suche składniki wymieszać w misce i dodać resztę: mleko, syrop i ocet.
piec w temp 180st.C 20min z termoobiegiem w foremce o średnicy 25cm
przygotowujemy masę czekoladową:
3,5szkl mleka roślinnego (sojowe waniliowe jest super do tego)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1/2 szkl. syropu z agawy
20dkg masła roślinnego wegańskiego
2,5szkl. mleka zagotować, do reszty dodać mąki i kakao i rozmieszać trzepaczką najlepiej, połączyć z syropem agawowym i dodać do gotującego się mleka, mieszać trzepaczką, żeby na jednolitą masę rozbić. odstawić do ostygnięcia i dodać do utartego masła. połączyć w jednolitą masę.
4-5 bananów kroimy na ostygniętym biszkopcie i zalewamy to masą czekoladową.
odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
my nie wytrzymaliśmy tyle, po 1/2 godziny też się nadaje do spożycia :) i szybko znika przy kibicowaniu na Euro 2012 :)
u mnie jest dostępne takie masło bez olejów uwodornionych
dodaję dla zainteresowanych.
nie czuć za bardzo w niej smaku oliwy z oliwek.
dobre są też masła z olejów słonecznikowych.
dobre do kremów i wypieków.
Jakiego masła roślinnego wegańskiego używacie?
OdpowiedzUsuńwstawiłam na poście to masło, którego użyłam do banoffee
Usuń