niedziela, 15 kwietnia 2012

wegańskie sajgonki

co tu dużo mówić...
przepis prosty jak barszcz...
bardzo wdzięczny...
Maja miała genialny pomysł je popełnić...
więc popełniłyśmy...


na farsz:
marchewka (potarkowana)
pietruszka (jak wyżej)
cebula
3 liście kapusty pekińskiej
1/2szkl. soczewicy ugotowanej
5 grzybków mun(opcjonalnie)
40g makaronu ryżowego(opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
pieprz cayene
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mączki kukurydzianej


cebulkę pokroić w kosteczkę, podsmażać powoli, wrzucić potarkowaną marchew i pietruszkę i liście kapusty poszatkowane, poddusić chwilę pod przykryciem,... wrzucić soczewicę ugotowaną, grzyby (zalane na 20min. wodą)  pokrojone w cieniutkie paseczki, makaron ryżowy dodać (na 3min zalany wrzątkiem i odcedzony) i sos sojowy i pieprz... farsz ma być suchy, ja dodałam na końcu jeszcze łyżkę mączki kukurydzianej dla zawiązania masy... nakładać po łyżce do papieru ryżowego i zawijać według instrukcji na opakowaniu... papier ryżowy się namacza 2 sekundy w wodzie... farsz się dusi też chwilkę...jak mamy warzywa ekologiczne, to nawet ich nie obieramy ze skórki, więc danie ciekawe i szybkie... smażenie w głębokim oleju jest również expresowe :) można do tego kupić gotowe sosy do sajgonek, moim zdaniem bardziej pasuje ten sos słodko-pikantny... i nic tylko zajadamy... :)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam sajgonki, z tą różnicą, że ja swoje piekę z przyczyn wiadomych - czyli wagowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo ciekawe... też musimy z pieczeniem spróbować...

      Usuń