piątek, 5 lipca 2013

bób bezglutenowo a'la bób w bułce tartej :)


niezwykle łatwym sposobem na zastąpienie bułki tartej jest moja kochana mąka cieciorkowa.
jej zastosowanie odkrywam wciąż na nowo zaskoczona smakiem za każdym nowym odkryciem.
dziś wersja bobu, który tak wdzięczny, zdrowy i smakowo zajefajny :)

bób w ilości dowolnej (zwykle bywa kilogram lub litr)
oliwa z oliwek extra :) (sporo: tak z 4 łyżki)
mąka cieciorkową (2 łyżki)
czosnek ( 5-6 ząbków)
sól do smaku

bób najpierw gotujemy wedle uznania na parze lub w wodzie lub w garnku ciśnieniowym.
ta ostatnia wersja jest niezwykle szybka, po 5 min gotowania ciśnieniowego bób jest gotowy.
ząbki czosnku obrać i pokroić w plastry niezbyt cienkie czyli dość grube.
oliwę rozgrzać na patelni, szybko wrzucić czosnek i za minutkę mąkę, posolić
i mieszać łyżką do lekkiego zarumienienia mąki (nie więcej niż minutkę).
wrzucić bób.
przemieszać i gotowe :)


1 komentarz: