środa, 24 października 2012

zapiekanka jaglana ze śliwkami




niesamowicie proste danie i szybkie, nie licząc zapiekania w piekarniku...
ten sposób na kaszę jaglaną bardzo odpowiada naszym dzieciom...jako danie obiadowe znika z talerzy, aż się uszy trzęsą :)

1,5szkl suchej kaszy jaglanej (ugotować dodająć 3szkl wody)
25dkg śliwek węgierek suszonych
20ml śmietanki roślinnej (ja miałam owsianą)

kaszę gotujemy
śliwki tez gotujemy w 1szkl wody, odcedzamy śliwki, siekamy, 
do wody pozostałej po gotowaniu śliwek dodajemy śmietankę.
naczynie do zapiekania smarujemy olejem
wkładamy pół kaszy na spód, na to warstwę śliwek i resztę kaszy na wierzch.
można polać dodatkowo sokiem-koncentratem jabłkowym lub syropem agawowym.
śmietankę śliwkową polewamy na kaszę i wkładamy naczynie do piekarnika na 35min na 190st.C
jemy ze śmietanką lub bez śmietanki :)
smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz