danie inspirowane zapiekanką z kaszy gryczanej z twarożkiem i boczkiem,
chyba ukraińska kuchnia się kłania,
3 szkl. kaszy ugotowanej gryczanej
2 pory
1 cebula
3-4 pomidory suszone na słońcu
mozarella wegańska
tofu np. z bazylią lub z pomidorami
jarzynka wegańska
płatki drożdżowe
tymianek, szczypta cynamonu i majeranek
sól, pieprz cayenne.
por, cebulę i pokrojone drobniutko pomidorki smażymy razem z tofu,
dodajemy to do kaszy + przyprawy i mieszamy.
wrzucamy wszytko do naczynia do zapiekania,
na wierzch tarkujemy mozarellę, posypujemy jarzynką
i płatkami drożdżowymi ( aby ser miał bardziej serowy smak i zapach)
i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 min--> 180 st C.
tu mieliśmy podane z kapustą czerwoną z cebulką
i z marchewką z sezamem.
a po OBIEDZIE układamy klocki :D
bardzo miłe dla oka. chyba wypróbuję .
OdpowiedzUsuń