czwartek, 20 marca 2014

wegańskie lody mango-banan na migdałowej śmietanie

lody na koniec zimy to dobry dopalacz endorfin :)
tym bardziej że zdrowych
wszystko możemy zrobić sami,
zero kupowania gotowych śmietan wegańskich w kartonikach.



składniki na śmietanę:
3/4 szkl. migdałów suchych ( namoczyć poprzedniej nocy-i wychodzi 1,5 szkl )
2 szkl mleka roślinnego
3 łyżki słodzika (syrop agawowy, daktylowy itp. surowy cukier trzcinowy)
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
zblenderować wszystko razem i wycisnąć przez gazę.
(pulpę można użyć do raw słodyczy np. do kulek cytrynowych na tym blogu)

składniki na lody:
na 200ml powyższej śmietanki dodać 2 mango
lub 4 banany
dosłodzić 2-3 łyżkami słodzika
(ewentualnie 2 łyzki oleju kokosowego)
zblenderować na jednolitą masę
i wkładać do 50-100ml pojemniczków

wstawić do zamrażalki na 4 godziny
można wkładać patyczki do lodów przed zamrożeniem
proporcja owoców do śmietanki nie jest jakaś ogromnie ważna
szukajcie własnych smaków :)
do masy z mango można dodać jeszcze kiwi lub sok z cytryny (2 łyżki) będą wyraźniejsze w smaku

smacznego :)