niedziela, 9 czerwca 2013

sernik z tofu - borówkowy

bardzo prosty 
i na wiele smaków można go robić

spód:
1 i 1/4 szkl. orzechów nerkowca
2 łyżeczki syropu z agawy
8 szt. daktyli

masa serowa:
400g tofu
1 szkl płynu ( 1/3 szkl mleka roślinnego-tu było sojowe i 2/3 szkl. syropu z agawy)
7 łyżek soku z cytryny
1/2 szkl dżemu z borówek, czyli czarnych jagów
puszka mleka kokosowego (opcjonalnie)
2-3 łyżeczki  płatków agaru

orzechy z daktylami i syropem z agawy blenderujemy.
powinna powstać z tego dość elastyczna masa.
wykładamy nią spód tortownicy 20 cm średnicy

robimy masę serową:
tofu lekko odsączamy na sicie
mleko z syropem zagotowujemy dodając agar i sok z cytryny.
rozpuszczamy płatki w gorącym płynie.
do miski wkładamy tofu i dodajemy do niego masę płynną (gorącą ) 
i dżem i gęstą część mleka kokosowego.
blenderujemy na jednolitą masę.
wylewamy to na spód naszego sernika.
i wkładamy do lodówki na parę godzin.
najlepiej na noc :)
i gotowe

możemy tą masę robić bez dżemu.
dodając trochę więcej soku z cytryny i 1/4 łyżeczki kurkumy otrzymamy sernik cytrynowy.
część płynu agarowego możemy użyć wtedy do polania wierzchu sernika cytrynowego.
odpowiednio zwiększając ilość mleka i agaru.
serdecznie polecam, bo prosty jest ten przepis i smaczny niezwykle.
a-ha... spód równie dobrze możemy robić na słoneczniku lub migdałach.


FUSION SUNDAY